میکروتیک
"میکروتیک یک شرکت در لاتویا است که در سال 1996 با هدف توسعه روترها و سیستمهای بیسیم ISP، فعالیت خود را شروع کرد."
معرفی میکروتیک
میکروتیک (MikroTik) یک شرکت در لاتویا است که در سال 1996 با هدف توسعه روترها و سیستمهای بیسیم ISP کار خود را شروع کرد. محصول اصلی این کمپانی سیستمعامل میکروتیک میباشد. سیستمعامل میکروتیک یک مسیریاب است که با استفاده از هسته لینوکس ساخته شدهاست. سیستمعامل میکروتیک علاوه بر قابلیت نصب بر روی رایانههای خانگی، به صورت بسته نرمافزاری-سختافزاری نیز ارائه شدهاست.
تاریخچه شرکت میکروتیک
- سال ۱۹۹۵: فعالیت در زمینه تجهیزات سیستمهای وایرلس ISP
- سال ۱۹۹۶: انجام پروژههای وایرلس ISP در سراسر جهان و ساخت تجهیزات ISP
- سال ۱۹۹۷: آغاز همکاری با شرکت اینتل. در این سال شرکت میکروتیک با همکاری اینتل با ساخت یک نرمافزار ویژه برای تجهیزات روتر به شهرت رسید.
- سال ۲۰۰۲: اقدام به تولید سختافزارهای شبکه با هدف رقابت با محصولات سیسکو و سایر شرکتهای حوزه شبکه. در حال حاضر این برند با بیش از ۵۰۰ توزیع کننده محصولات خود را به ۱۴۵ کشور جهان صادر میکند.
محصولات شرکت میکروتیک
- مسیریاب
- سوئیچ شبکه
- تجهیزات بیسیم
- سیستمعامل MikroTik RouterOS
سیستمعامل MikroTik RouterOS
مهمترین محصول شرکت میکروتیک سیستمعامل مبتنی بر لینوکس است که با نام MikroTik RouterOS شناخته میشود. این سیستمعامل با نصب بر روی روتربرد (RouterBOARD) که سخت افزار اختصاصی میکروتیک است یا نصب بر روی کامپیوترهای استاندارد مبتنی بر x86، سخت افزار را به یک روتر تبدیل میکند. با داشتن سیستمعامل MikroTik RouterOS بسیاری از قابلیتهای مختلف مانند دیواره آتش، VPN، شکل دهنده و ارتقا دهنده کیفیت خدمات پهنای باند به اجرا درمیآید، همچنین میتواند به عنوان اکسس پوینت در شبکههای بیسیم استفاده شود. برای ارتقای سطح عملکرد سیستمعامل MikroTik RouterOS باید لایسنس یا مجوز هر قابلیت را دریافت کرد. برنامه کاربردی این شرکت برای کار با MikroTik RouterOS در ویندوز Winbox نام دارد که یک رابط گرافیکی برای کانفیگ مسیریاب و نظارت بر کارکرد آن فراهم میکند. در عین حال میتوانید از طریق telnet، FTP و SSH به RouterOS دسترسی داشته باشید. همچنین دسترسی از طریق API برای مدیریت و نظارت امکانپذیر است.
سوء استفاده و تهدیدات سایبری
مسیریابهای میکروتیک در بسیاری از موارد مورد سوء استفاده مهاجمان سایبری گرفتهاند. برای نمونه توسعه دهندگان بدافزار تریکبات، با نفوذ به روترهای آسیبپذیر میکروتیک از آنها به عنوان پراکسی ارتباطی دستگاههای آلوده با سرورهای فرماندهی و کنترل خود استفاده کردند تا از این طریق ردیابی و شناسایی این سرورها توسط سامانههای امنیتی دشوار شود. برای جلوگیری از این نوع بهرهجوییها توجه به نکات زیر به تمامی راهبران میکروتیک توصیه شدهاست:
- تغییر کلمه عبور پیشفرض به کلمهعبور قدرتمند
- مسدودسازی دسترسی به پورت 8291 از خارج از شبکه
- تغییر پورت SSH از 22 به عددی دیگر
- اطمینان از به روز بودن فریمور و اعمال آخرین بروزرسانیهای امنیتی
- پرهیز از در دسترس قرار دادن روتر بر روی اینترنت؛ در صورت لزوم به دسترسی ریموت به روتر از شبکه خصوصی مجازی یا VPN استفاده شود